Avatóünnepség a Mandulavirág Óvodában

Avatóünnepség a Mandulavirág Óvodában

Az esztergomi Mandulavirág Óvoda körül az elmúlt időszakban nagy volt a sürgés-forgás: szülők, gyermekek és a munkatársak is csinosították, dekorálták az óvodát és környezetét, hiszen az intézmény közössége október 19-én tartotta az óvoda avatóünnepségét.

Kiss-Rigó László, az óvodát fenntartó Rudnay Sándor Alapítvány elnöke bevezetőjében utalt arra, hogy Rudnay Sándor 101 évvel ezelőtt hozta vissza Esztergomba a Főegyházmegye intézményeit és kezdte építeni a Bazilikát, és ezzel megalapozta a város újjászületését. A bolsevik diktatúra évei után az ő nevével fémjelzett alapítvány próbált hozzájárulni a város újjászületéséhez a Mindszenty iskola indulásának, működésének megsegítésével, most pedig a Mandulavirág Óvoda létrehozásával és fenntartásával.

Cserny Szilvia óvodavezető beszédében megköszönte a sok segítséget és támogatást, melyet az ünnepség során Emlékplakettek átadásával is kifejeztek mindazoknak, akik áldozatos, odaadó munkájukkal hozzájárultak az intézmény létrejöttéhez, vagy anyagilag támogatták azt. Kiemelte, hogy a sikerhez igazi csapatmunkára volt szükség. Az óvodavezető asszony ezután röviden bemutatta az intézményt, az óvoda egyediségét kiemelő helyiségeket (130 m 2 -es tornaterem mászófallal, sószoba, egyedileg megtervezett gumiburkolattal ellátott játszóudvarok, mese-és könyvtárszoba) majd az intézmény programjáról, valamint a nevelési célokról is beszélt.

A díszvendég, Lévai Anikó asszony kiemelte, az óvodának a nyugalom helyének kell lennie; mennyire fontos a gyermeknek, hogy szeretetteljes környezetben, biztonságban érezze magát az óvodában, a szülőknek pedig, hogy biztonságban tudják gyermeküket, ha ők elmennek dolgozni. Mindemellett az is fontos, hogy az itt dolgozók is biztonságban érezzék magukat, örömmel jöjjenek dolgozni.

Megemlítette, az óvodába járó gyermekek minden olyan képességgel rendelkezzenek, illetve olyan segítő fejlesztésekben részesüljenek, mely az iskolába való helytállásukat segíti. Anikó asszony, mint öt gyermekes anyuka és öt unokás nagymama az óvodás évek személyes élményeit, tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal. Az óvoda egyben lehetőség a szülők közötti baráti kapcsolatok kialakítására is, mely erős szövetség is lehet, életre szóló barátságok is születhetnek.

Végezetül azt mondta, ha van elég óvodánk és gyermekünk, akikkel megtölthetjük ezeket a tereket, és van elég család, akik vállalják ezeket a gyermekeket, akkor szép és erős ország leszünk.

Az óvoda közösségének sok erőt, örömet és sikert kívánt, valamint értékes ajándékokat adott át.

Hernádi Ádám polgármester felelevenítette a fél évvel ezelőtti látogatását az óvoda építkezésén: félig kész, de már ígéretesen formálódó épületkomplexum előtt álltunk itt, üdvözölve, hogy Esztergomban ismét születik valami egyedi azon túl, hogy amire szükség van, ami megjelenésében és tartalmában is értéket képvisel.

Ha van cél, akkor van terv. Ha van terv, akkor kellenek olyanok is, akik ezt valóra váltják – mondta. Köszönetét fejezte ki a Rudnay Sándor Alapítványnak és mindenkinek, aki segítette, hogy az óvoda elkészülhessen. Továbbá köszönetet mondott Magyarország Kormányának azért a támogatásért, mellyel az Alapítvány kezébe helyezte bizalmát.

A Rudnay Sándor Alapítvány nagyot álmodott, és ezt az álmot valóra váltotta, hogy olyan gyermekeket nevelhessenek az óvodában, akik majd egyszer Esztergom értékes, tiszteletreméltó és a fejlődéséért tevőlegesen is szerepet vállaló polgárai lesznek. Hiszen minden az alapoknál kezdődik. Beszéde végén a polgármester gratulált az új intézményhez; sok boldog, örömteli pillanatot kívánt.

Az intézmény a Mandulavirág óvodásokért jött létre, akik rövid verses-dalos összeállítással készültek erre a napra, majd a csoportszobában elfogyasztották az óvoda logójával ellátott tortát.

Az ünnepi programot Papp Andrea hárfaművész játéka is színesítette.

Az ünnepség során Kiss-Rigó László püspök megáldotta az óvoda épületét és a közösséget.

Lévai Anikó asszony, Kiss-Rigó László elnök úr, Hernádi Ádám polgármester úr, Cserny Szilvia óvodavezető az óvoda udvarán elültettek egy, az óvoda névadóját jelképező mandulafát, majd az épület bejáratánál került sor az avatóünnepségek hagyományát követve a nemzetiszín szalag átvágására.

Végezetül lehetősége nyílt mindenkinek megtekinteni az intézményt, majd a távozó vendégeknek apró ajándékkal kedveskedett az óvoda közössége.

Kapcsolódó képek:

f
t

Hírlevél feliratkozás